MOMO 1973

Cartea a fost publicat pentru prima oara in 1973. Momo, povestea fantastica a lui Michael Ende, se potriveste timpurilor noastre.

Tema romanului este timpul si felul in care acesta este folosit de oameni.

In ruinele unui amfiteatru, la perifia unui oras fara nume, traieste Momo, o fetita cu origini misterioase, imbracata cu un palton vechi si uzat. Nu stie sa citeasca sau sa numere si nu stie cati ani are. Atunci cand este intrebata raspunde ca “Din cate imi amintesc mereu am fost aici”. Cu toate astea ea are o abilitate deosebita: stie sa asculte. Acordand atentie fiecarui om, ea ii ajuta sa-si gaseasca singuri raspunsuri la intrebarile care-i framanta.

Insa viata linistita a fetitei este tulburata o data cu aparitia Oamenilor Gri, care reusesc sa fure timpul oamenilor din jurul lui Momo. Copilaria, o tema repetitiva in cartile lui Michael Ende apare si in Momo. Copiii sunt cei care-i pot opri pe Oamenii Gri pentru ca ei au “tot timpul din lume” si nu pot fi convinsi ca jocurile lor sunt lipsite de sens si consumatoare inutile de timp. Michael Ende este cunoscut si pentru Poveste fara sfarsit, care a fost ecranizata.

 

Post Comment